AP legt dwangsommen op, (nog) geen boetes

11-10-2018

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bevoegd om bij een overtreding van de AVG een boete tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bedrijf op te leggen, afhankelijk van welk bedrag hoger uitvalt.

Auteur: Edo Hoogervorst

Aleid Wolfsen, de voorzitter van de AP, heeft in een interview aangegeven dat de AP de eerste dwangsommen heeft geïnd, en dat bedrijven dus al hebben moeten betalen. In diverse media is vervolgens bericht dat de AP de eerste boetes heeft uitgedeeld voor het niet naleven van de AVG. Dit is echter niet juist, want een dwangsom is niet hetzelfde als een boete.

Een dwangsom is namelijk een herstelsanctie en is bedoeld om iemand aan te sporen binnen een bepaalde termijn alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Als hij dat niet doet binnen die termijn, dan gaat de dwangsom lopen zolang de inbreuk niet is hersteld. Een boete is een punitieve (bestraffende) sanctie die direct kan worden opgelegd bij een bepaalde overtreding. In de regel zal daaraan wel eerst een waarschuwing voorafgaan.

De AP heeft zoals dhr. Wolfsen heeft gezegd tot dusver enkel nog dwangsommen opgelegd (en geïnd!), maar van een boete is dus nog geen sprake. In het interview van dhr. Wolfsen is gezegd dat het gaat om geinde dwangsommen van in de tonnen. De dwangsommen zijn echter nog opgelegd onder de oude Wet Bescherming Persoonsgegevens. Vooralsnog zijn er in Nederland dus nog geen boetes of dwangsommen opgelegd op basis van de AVG.


Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Meer artikelen van SOLV Advocaten

Van onze partners

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Hanna Rab (junior uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail hanna@berghauserpont.nl.

Examentraining CIPM / Certified Information Privacy Manager

→ Lees meer

Masterclass Privacy: the next step

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer